Helal ve Haram




Helal nedir?
Sözlükte ‘düğümü çözmek’, ‘bir şeyin serbest ve helal olması’, anlamlarına gelen ‘hall’ (الحل) mastarından türeyen helal kelimesi, ‘yapılması dinen serbest olan şey’ anlamına gelir.
Allah Teâlâ bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Yerde ne varsa, hepsini sizin için yaratan O’dur…” (Bakara 2/29)
Bu ayet, yeryüzünde bulunan her şeyin insanlara mubah olduğunu göstermektedir. Ama bunların zararlı ve pis olanlarıyla başkasının hakkı olmuş şeyler Kur’an-ı Kerim’deki diğer ayetlerle haram kılınmıştır. İnsanların canı ile ırz ve namusu da haram kılınan şeylerdendir. Hayatın devamı için şart olan can, mal, ırz ve namus güvenliği sağlandıktan sonra “Eşyada aslolan ibahadır, haram olduğuna dair bir delil bulunmayan şey mubah kabul edilir.” sözü İslam hukukunun temel prensiplerinden olmuştur. Demek ki, aksine bir hüküm bulunmayan her şey mubah ve helal sayılır.
Buna göre bir kimse, evine gittiği bir zat tarafından kendisine sunulan bir yiyeceği yiyebilir. “Acaba bunu helalinden kazanmış mıdır; acaba bunun bedelini sahibine vermiş midir; yoksa bunu gasb mı etmiştir?” diye araştırması gerekmez. ( http://www.fetva.net/yazili-fetvalar/helal-nedir-tarif-eder-misiniz.html)
Haram nedir?
Haram, yapılması dini bakımdan yasaklanan herhangi bir şeydir. İçki içmek, kumar oynamak, zina yapmak, başkasının malını haksız yere yemek gibi.
Haram olan şeylere muharremât denir. Haramı işlemeyenler sevap, işleyenler de günah kazanırlar. Bazı durumlarda bunun dünyevi cezası da vardır. Örneğin zina edene 100 değnek vurulur, hırsızın eli kesilir. (http://www.fetva.net/yazili-fetvalar/haram-nedir-cesitleri-nelerdir.html)
Helal ve Haram Koyma Yetkisi Kime Aittir
Tarihte İslam alimleri arasındaki en büyük tartışmalardan birisi helal haram koyma yetkisi konusunda olmuştur. Helal ve haramları belirleyicinin Allah olduğu Kur’an’ı kerimde çeşitli ayetlerde belirtilmektedir. Bunun yanı sıra Peygamberin ve ondan sonra gelen din büyükleri ve ulemanın helal ve haram koyma yetkisinin olup olmadığı tartışılmıştır. Ancak konuya Kur’an bütünlüğü içinde bakınca yetkinin yalnızca Allah’a ait olduğu görülmektedir.( Daha Kapsamlı bilgi için; DR.Şenol Yahya- Kur’an ve Sünnte Işığında Helal Gıda , Süleymaniye Vakfı yayınları 1. Baskı Sf:48 ve devamı.)
Diyanet Meali Nahl:16/116. Ayet şöyledir:
Dilleriniz yalana alışageldiğinden dolayı, Allah’a karşı yalan uydurmak için, “Şu helâldir”, “Şu haramdır” demeyin. Şüphesiz, Allah’a karşı yalan uyduranlar, kurtuluşa eremezler.
 Kaynakça = http://www.nedir-tr.com/nedir-7344-anlam%C4%B1-%C5%9Feytan

Yorumlar